Monday, April 2, 2012

Kony 2012: Σοκάρει ο θρησκόληπτος μακελάρης






Διαβάζοντας την ιστορία του Τζόζεφ Κόνι ή βλέποντας το ντοκιμαντέρ που κάνει θραύση στο Διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες είναι αδύνατον να μη σε πιάσει κόμπος στο στομάχι.

Στο διάρκειας τριάντα λεπτών βίντεο παρουσιάζεται η δράση του Αφρικανού πολέμαρχου στην Ουγκάντα και οι εμπνευστές του ελπίζουν πως θα αφυπνίσουν την κοινή γνώμη και θα σταματήσουν τη δράση του στυγερού εγκληματία.

Το ντοκιμαντέρ έχει τίτλο «Kony 2012» και από τις 5 Μαρτίου, ημέρα που ανέβηκε στο Internet, το έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από εβδομήντα εκατομμύρια άνθρωποι, παίρνοντας μια (πικρή) γεύση από τη δράση του απάνθρωπου πολέμαρχου. Ο Τζόζεφ Κόνι κατηγορείται για σωρεία εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και αυτή τη στιγμή είναι ο νούμερο ένα καταζητούμενος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ως επικεφαλής του Αντιστασιακού Στρατού του Κυρίου (LRA), ο Κόνι δραστηριοποιείται στις περιοχές ανάμεσα σε Σουδάν και Ουγκάντα στην Κεντρική Αφρική τα τελευταία είκοσι χρόνια, προκαλώντας βαρβαρότητες τις οποίες δεν χωράει ανθρώπινος νους. Εχει τη φήμη του στυγερού δολοφόνου και κατηγορείται για περισσότερες από τριάντα χιλιάδες απαγωγές αγοριών, τα οποία στρατολογεί και τα μεταμορφώνει σε ληστές, βιαστές και δολοφόνους.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο αδίστακτος Κόνι απάγει και μικρά κορίτσια που τα χρησιμοποιεί ως σκλάβες του σεξ. Ο στρατός του 50χρονου Κόνι έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους τα τελευταία είκοσι χρόνια και το λουτρό αίματος, κυρίως στη Βόρεια Ουγκάντα, δεν λέει να σταματήσει.

Το 2006, η κυβέρνηση της Ουγκάντας προσέφερε γενική αμνηστία στον Κόνι προκειμένου να λήξουν οι σφαγές και οι δύο πλευρές σύναψαν εκεχειρία. Ο ίδιος όμως αρνείται τη διάλυση του στρατού του μέχρι να αποσυρθούν οι κατηγορίες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Σε μι [Βλέποντας το ντοκιμαντέρ «Kony 2012» είναι αδύνατον να μη σε πιάσει κόμπος στο στομάχι (φωτ. 2-3-4).] ια προσπάθεια να… νομιμοποιήσει τις πράξεις του, ο Κόνι δηλώνει πιστός καθολικός που δρα εις το όνομα του Κυρίου! Παρά τις προσπάθειες σύλληψής του από τις τελευταίες κυβερνήσεις των ΗΠΑ, ο Κόνι παραμένει έξω από τη φυλακή και συνεχίζει το… έργο του.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έστειλε εκατό μέλη των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ για να συνδράμουν και αυτοί μαζί με τους ντόπιους αξιωματούχους στη σύλληψη ή τη δολοφονία του Κόνι. Εξάλλου, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, η αμερικανική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει τον LRA τρομοκρατική οργάνωση, βοηθώντας τον στρατό της Ουγκάντας από το 2008.

«KONY 2012»

Δημιουργός του ντοκιμαντέρ που φιλοδοξεί να αφυπνίσει τη συνείδηση του κόσμου είναι η μη κερδοσκοπική οργάνωση Invisible Children, που σημαίνει Αόρατα Παιδιά. Στο φιλμ παρουσιάζεται η δράση του Κόνι μέσα από τα μάτια των θυμάτων του.

Στόχος της οργάνωσης είναι να τον κάνει παγκοσμίως γνωστό προκειμένου να ενεργοποιήσει την κοινή γνώμη για τη σύλληψή του. Κυρίως όμως, για να πιέσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να παρέμβει, δίνοντας μια οριστική λύση στο αιματοκύλισμα. Δημιουργός του ντοκιμαντέρ είναι ο Τζέισον Ράσελ, συνιδρυτής της οργάνωσης Invisible Children.

Η μεγάλη απήχηση του «Kony 2012» έχει θέσει υπό αμφισβήτηση τα κίνητρα των μελών της οργάνωσης. Αν και έχει γυριστεί εδώ και εννέα χρόνια, ήρθε στη δημοσιότητα μόλις πριν από λίγες ημέρες και η ημερομηνία ίσως να μην είναι τυχαία. Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ θυμίζει έντονα το μότο της προεκλογικής εκστρατείας του Μιτ Ρόμνεϊ (Romney 2012), ο οποίος διεκδικεί το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις ερχόμενες εκλογές.

Στις βλέψεις του είναι το νοικοκύρεμα των οικονομικών της Αμερικής μέσω τις μείωσης των στρατιωτικών δαπανών. Αρκετοί υποστηρίζουν πως δημοσιοποιήθηκε τώρα για να κάνει προπαγάνδα κατά του Ρόμνεϊ. Οι επικριτές της οργάνωσης κατηγορούν την οργάνωση πως πιέζει έμμεσα τις ΗΠΑ να συνεχίζουν να συνεργάζονται με τον στρατό της Ουγκάντας και να επεμβαίνουν στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας.

Συν τοις άλλοις, η Invisible Children εξασφαλίζει πολλά εκατομμύρια κάθε χρόνο από προσφορές ιδιωτών και τα περισσότερα ξοδεύονται σε ταξίδια στην περιοχή της Βόρειας Ουγκάντας, ενώ θα μπορούσαν να διατεθούν για να προσφέρουν τροφή και στέγαση σε πολλά παιδιά της περιοχής τα οποία ζουν κάτω από άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση και το δεδομένο είναι πως είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο θα πρέπει να σταματήσει η δράση του μακελάρη Τζόζεφ Κόνι.

«Δεν πιστεύουμε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επιβάλλουν την τάξη παγκοσμίως. Θέλουμε όμως να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις, ώστε ο Κόνι να βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης» απαντά ο Τζέισον Ράσελ, δημιουργός του βίντεο, ο οποίος ομολογεί την έκπληξή του από την απήχηση που είχε το ντοκιμαντέρ του στο κοινό. «Δεν περιμέναμε τέτοια ανταπόκριση και για μας μοιάζει σαν μια παγκόσμια επανάσταση» παραδέχτηκε.

Στη μάχη και οι celebrities

Η πρωτοβουλία για τη σύλληψη του Κόνι ευαισθητοποίησε, όπως συμβαίνει συχνά, αρκετούς διάσημους ανθρώπους της Τέχνης αλλά και επιχειρηματίες, όπως ο Μπιλ Γκέιτς, ο Γουόρεν Μπάφετ και ο δημιουργός του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Τα είδωλα της ποπ, όπως ο Τζάστιν Μπίμπερ, η Lady Gaga και η Ριάνα, δηλώνουν πρόθυμα να βοηθήσουν προσφέροντας χρήματα στην οργάνωση και διαφημίζοντας την πρωτοβουλία μέσω των σελίδων τους στο Twitter και το Facebook.

Ο γνωστός για την ακτιβιστική του δράση και τραγουδιστής των U2, ο Μπόνο, δεν θα μπορούσε να λείψει από μια τέτοια πρωτοβουλία, ενώ υποστηρικτές δηλώνουν και οι Οπρα Γουίνφρεϊ, Τζορτζ Κλούνεϊ, Αντζελίνα Τζολί, Μπεν Αφλεκ, ο Τζέι-Ζ και η Τέιλορ Σουίφτ.

Σκέψεις για ταινία

Η παγκόσμια απήχηση του βίντεο δεν αφήνει ασυγκίνητο το Χόλιγουντ, το οποίο ψάχνει συνεχώς για νέα και ενδιαφέροντα σενάρια. Ηδη ο Χάρβεϊ Γουάινστιν, ένας από τους ισχυρότερους παραγωγούς και συνιδρυτής της Miramax, ήρθε σε επαφή με τον Ράσελ για να συζητήσουν το ενδεχόμενο αγοράς των δικαιωμάτων του ντοκιμαντέρ και μεταφοράς του στη μεγάλη οθόνη.

Τα όσα άσχημα συμβαίνουν τελευταία στην Ουγκάντα ήταν το θέμα και της ταινίας «Φύλακας Αγγέλων» («Machine Gun Preacher»), με πρωταγωνιστή τον Τζέραρντ Μπάτλερ στον ρόλο του Σαμ Τσίλντερς, ενός πρώην εμπόρου ναρκωτικών που έχει αφιερώσει τη ζωή του στο να παρέχει στέγη και τροφή σε μικρά παιδάκια της Ουγκάντας και του Σουδάν.

madata.gr

No comments:

Post a Comment