Monday, April 2, 2012

Ποιος είναι ο Τζόζεφ Κόνυ;



Tο γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες μέρες το βίντεο με τίτλο «KONY 2012», το οποίο χάρη στη χρήση των κοινωνικών δικτύων έχει καταφέρει να τραβήξει την προσοχή μεγάλης μερίδας χρηστών.

Η ΜΚΟ, Invisible Children και ο εμπνευστής της καμπάνιας, κινηματογραφιστής Τζέισον Ράσελ, (http://www.invisiblechildren.com) έχουν θέσει ως στόχο τους την δημοσιοποίηση των εγκλημάτων που διαπράττει ο διαβόητος επικεφαλής της ομάδας Lord’s Resistance Army (LRA), Τζόζεφ Κόνυ στην Ουγκάντα και σε άλλες αφρικανικές χώρες, με σκοπό τη σύλληψή και καταδίκη του.

Με αφορμή τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, η ομάδα προσπαθεί να απογειώσει την καμπάνια προτάσσοντας το μήνυμα ότι η τιμωρία του αδίστακτου εγκληματία είναι κάτι στο οποίο συμφωνούν όλοι, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων.

Οι ακτιβιστές «στρίμωξαν» τον πολέμαρχο



Υπάρχει ένα σημείο στο κέντρο της αφρικανικής ηπείρου που απέχει περισσότερο από τη θάλασσα από οποιοδήποτε άλλο μέρος. Εκεί είναι η πόλη Ομπο, οι 15.000 κάτοικοι της οποίας μένουν σε καλύβες, δεν έχουν καθόλου ηλεκτρικό ρεύμα ή τρεχούμενο νερό και συγκεντρώνονται στην εκκλησία όταν ο ιερέας τους καλεί χτυπώντας ένα ξύλινο τύμπανο. Γύρω από την πόλη, προς όλες τις κατευθύνσεις υπάρχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα δάσους, όπου συναντά κανείς νομάδες, πυγμαίους και άγρια ζώα. Κι όμως στη δυτική άκρη αυτής της πόλης μπορεί να παρατηρήσει κάποιος μια κατασκήνωση όπου μένουν 30 στρατιώτες των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων. Τι κάνουν εκεί, αναρωτιέται το περιοδικό «Time»;

Εγκλήματα στο όνομα του Κυρίου

Εως την προηγούμενη εβδομάδα, ίσως υπήρχαν κάποιοι που δεν είχαν ακούσει για τον Τζόζεφ Κόνι, τον πολέμαρχο από την Ουγκάντα και επικεφαλής του αιμοσταγούς Αντιστασιακού Στρατού του Κυρίου (LRA). Οχι πλέον. Από τη στιγμή που στο YouTube αναρτήθηκε ένα ντοκιμαντέρ για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει έναντι χιλιάδων ανήλικων αγοριών και κοριτσιών, ο Κόνι και οι άνδρες του έγιναν σταρ του Ιντερνετ: από την περασμένη Δευτέρα, για το συγκεκριμένο βίντεο καταγράφονται 32 εκατ. χτυπήματα, και ο αριθμός βαίνει διαρκώς αυξανόμενος.
Η εκστρατεία «Kony 2012» είναι μια πρωτοβουλία της οργάνωσης Invisible Children (Αόρατα Παιδιά) με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση του κόσμου, προκειμένου ο Κόνι να λογοδοτήσει επιτέλους στη Δικαιοσύνη για τις απαγωγές 30.000 παιδιών μέσα σε 30 χρόνια.

Ουγκάντα: Πολυεθνική δύναμη για τη σύλληψη του ηγέτη της LRA, Τζόζεφ Κόνι


Η Καμπάλα θα ηγηθεί νέας στρατιωτικής δύναμης που έχει στόχο τη σύλληψη του ηγέτη της οργάνωσης LRA Κόνι.
Η Ουγκάντα θα ηγηθεί μιας νέας τετραεθνούς στρατιωτικής δύναμης για τη σύλληψη του Τζόζεφ Κόνι, του φυγά πολέμαρχου, ο οποίος είναι ο ηγέτης της οργάνωσης Στρατός Αντίστασης του Κυρίου (LRA).
Ο υπουργός Άμυνας της Ουγκάντας Κρίσπους Κιγιόνγκα ανακοίνωσε χθες τη δημιουργία της περιφερειακής στρατιωτικής δύναμης, σημειώνοντας ότι τα σχέδια για τη δημιουργία της με στόχο την καταδίωξη του Κόνι και αυτών που έχουν απομείνει από την οργάνωσή του υπήρχαν πριν από μια εκστρατεία που διεξάγεται στο Ίντερνετ για τη σύλληψή του, την οποία υποστηρίζουν διάφορες διασημότητες.

ΟΗΕ: Εντείνει τις επιθέσεις του στην κεντρική Αφρική ο LRA του Τζόζεφ Κόνι



Η Υπάτη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες καταγγέλλει ότι ο LRA εντείνει τις επιθέσεις του στην κεντρική Αφρική.
Η ένοπλη οργάνωση Στρατός Αντίστασης του Κυρίου (Lord's Resistance Army, LRA)-η οποία έχει κατηγορηθεί για ωμότητες στην κεντρική Αφρική- κλιμάκωσε τις επιθέσεις της τις τελευταίες εβδομάδες εκτοπίζοντας χιλιάδες ανθρώπους, όπως ανακοίνωσε χθες η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Kony: Ο "χασάπης" της Αφρικής!

Αποτελεί για αρκετά χρόνια τον υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενο από το διεθνές δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και μέχρι σήμερα παραμένει ασύλληπτος. Έχει καταφέρει να διχάσει τη διεθνή κοινή γνώμη με τη δράση του, το βίντεο στο Youtube, "KONY 2012", που αφορά στην δράση του,  έχει περισσότερα από 73 εκατ. views, ενώ ακόμη και η Rihanna ανεβάζει στο twitter της βίντεο για τα έργα και τις ημέρες του!

Ο Joseph Kony κατηγορείται για περισσότερες από 45.000 απαγωγές παιδιών και σωρεία δολοφονικών επιθέσεων. Ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του ως τον «εκλεκτό» του Θεού και έχει δημιουργήσει εδώ και δεκαετίες τον δικό του στρατό. Οι επικριτές του Kony ανά τον κόσμο αριθμούν εκατομμύρια με κυριότερο τον Αμερικανό ακτιβιστή Jason Russel, ο οποίος ίδρυσε ανθρωπιστική οργάνωση για την σύλληψη του διαβόητου κακοποιού και ανέβασε στο διαδίκτυο βίντεο για την ευαισθητοποίηση της δυτικής κοινής γνώμης. Ταυτόχρονα όμως όλο και περισσότερο πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για εξυπηρέτηση σκοτεινών συμφερόντων από την πλευρά της οργάνωσης και για απόβαση των αμερικανικών δυνάμεων σε περιοχές που δεν έχουν καμία δικαιοδοσία με πρόφαση την σωτηρία των αμάχων από τον Joseph Kony.



Kony 2012: Σοκάρει ο θρησκόληπτος μακελάρης






Διαβάζοντας την ιστορία του Τζόζεφ Κόνι ή βλέποντας το ντοκιμαντέρ που κάνει θραύση στο Διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες είναι αδύνατον να μη σε πιάσει κόμπος στο στομάχι.

Στο διάρκειας τριάντα λεπτών βίντεο παρουσιάζεται η δράση του Αφρικανού πολέμαρχου στην Ουγκάντα και οι εμπνευστές του ελπίζουν πως θα αφυπνίσουν την κοινή γνώμη και θα σταματήσουν τη δράση του στυγερού εγκληματία.

Το ντοκιμαντέρ έχει τίτλο «Kony 2012» και από τις 5 Μαρτίου, ημέρα που ανέβηκε στο Internet, το έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από εβδομήντα εκατομμύρια άνθρωποι, παίρνοντας μια (πικρή) γεύση από τη δράση του απάνθρωπου πολέμαρχου. Ο Τζόζεφ Κόνι κατηγορείται για σωρεία εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και αυτή τη στιγμή είναι ο νούμερο ένα καταζητούμενος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.