Monday, April 2, 2012

ΟΗΕ: Εντείνει τις επιθέσεις του στην κεντρική Αφρική ο LRA του Τζόζεφ Κόνι



Η Υπάτη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες καταγγέλλει ότι ο LRA εντείνει τις επιθέσεις του στην κεντρική Αφρική.
Η ένοπλη οργάνωση Στρατός Αντίστασης του Κυρίου (Lord's Resistance Army, LRA)-η οποία έχει κατηγορηθεί για ωμότητες στην κεντρική Αφρική- κλιμάκωσε τις επιθέσεις της τις τελευταίες εβδομάδες εκτοπίζοντας χιλιάδες ανθρώπους, όπως ανακοίνωσε χθες η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η Αρμοστεία ανέφερε ότι άνδρες του LRA εξαπέλυσαν τουλάχιστον 13 επιθέσεις από την 6η Μαρτίου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, γεγονός που αυξάνει σε 33 τις επιθέσεις της οργάνωσης στη ΛΔ Κονγκό από τις αρχές της χρονιάς. Στην πλειοψηφία τους οι επιθέσεις έγιναν στην περιοχή Ντούνγκου, όπου δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, 13 απήχθησαν και 1.160 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους (4.400 από τον Ιανουάριο). Επιθέσεις σημειώθηκαν παράλληλα και στην περιοχή Μπόντο, κοντά στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Στην τελευταία, οι επιθέσεις επαναλήφθηκαν μετά την σχετική ηρεμία από τον Απρίλιο του 2011, σύμφωνα με την Αρμοστεία. Έγιναν τουλάχιστον 11 επιθέσεις, ανάμεσά τους 8 κοντά σε πόλεις όπου η Αρμοστεία προσφέρει βοήθεια σε πρόσφυγες κι εκτοπισμένους. Τουλάχιστον 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 31 απήχθησαν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, σύμφωνα με την οργάνωση του ΟΗΕ.
Η ΛΔ Κονγκό, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Νότιο Σουδάν και η Ουγκάντα άρχισαν επιχειρήσεις την περασμένη εβδομάδα με τη βοήθεια της Αφρικανικής Ένωσης με στόχο τη σύλληψη του ηγέτη του LRA, Τζόζεφ Κόνι. Τον Οκτώβριο του 2011, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε ανακοινώσει ότι έστειλε περίπου 100 Αμερικανούς στρατιωτικούς στην Ουγκάντα για να συνδράμουν τις αρχές της χώρας αυτής στον αγώνα εναντίον του LRA και τη σύλληψη του ηγέτη του Κόνι, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) από το 2005.
Ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ για την κεντρική Αφρική Αμπού Μούσα έχει εκτιμήσει πως ο Τζόζεφ Κόνι βρίσκεται στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, επικεφαλής μερικών εκατοντάδων ανδρών.
Σύμφωνα με την Αρμοστεία, οι επιδρομές του LRA εκτόπισαν πάνω από 2.700 ανθρώπους στο Νότιο Σουδάν. Κατά την οργάνωση του ΟΗΕ, ο Στρατός Αντίστασης του Κυρίου ευθύνεται για τον βίαιο εκτοπισμό περίπου 440.000 ανθρώπων στην κεντρική Αφρική επί σειρά ετών, εξ αυτών των 335.000 στο Κονγκό.
Ο LRA, ο οποίος είχε σχηματιστεί στην Ουγκάντα την δεκαετία του 1980, κατηγορείται για συστηματικούς βιασμούς, χιλιάδες δολοφονίες, ακρωτηριασμούς αμάχων και συστηματική στρατολόγηση παιδιών.


kathimerini.gr

No comments:

Post a Comment