Monday, April 2, 2012

Ουγκάντα: Πολυεθνική δύναμη για τη σύλληψη του ηγέτη της LRA, Τζόζεφ Κόνι


Η Καμπάλα θα ηγηθεί νέας στρατιωτικής δύναμης που έχει στόχο τη σύλληψη του ηγέτη της οργάνωσης LRA Κόνι.
Η Ουγκάντα θα ηγηθεί μιας νέας τετραεθνούς στρατιωτικής δύναμης για τη σύλληψη του Τζόζεφ Κόνι, του φυγά πολέμαρχου, ο οποίος είναι ο ηγέτης της οργάνωσης Στρατός Αντίστασης του Κυρίου (LRA).
Ο υπουργός Άμυνας της Ουγκάντας Κρίσπους Κιγιόνγκα ανακοίνωσε χθες τη δημιουργία της περιφερειακής στρατιωτικής δύναμης, σημειώνοντας ότι τα σχέδια για τη δημιουργία της με στόχο την καταδίωξη του Κόνι και αυτών που έχουν απομείνει από την οργάνωσή του υπήρχαν πριν από μια εκστρατεία που διεξάγεται στο Ίντερνετ για τη σύλληψή του, την οποία υποστηρίζουν διάφορες διασημότητες.

«Δημιουργούμε μια ταξιαρχία περίπου 5.000 στρατιωτών με διοικητή από την Ουγκάντα», δήλωσε ο Κιγιόνγκα, προσθέτοντας ότι στη δύναμη αυτή θα μετέχουν επίσης άνδρες από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Νότιο Σουδάν.
Περίπου εκατό Αμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι που έχουν αναπτυχθεί στην Ουγκάντα βοηθούν ήδη στην καταδίωξη του Κόνι, αλλά η δύναμη κρούσης χρειάζεται περισσότερη διεθνή υποστήριξη, πρόσθεσε ο Κιγιόνγκα.
«Χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια επειδή αυτοί οι στρατιώτες καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις, τις περισσότερες φορές με τα πόδια. Αν είχαμε τη δυνατότητα αερομεταφοράς θα γινόντουσαν τα πράγματα ευκολότερα», σημείωσε.
Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δει βίντεο για τον Κόνι, το οποίο έχει ανεβάσει στο YouTube ένας κινηματογραφιστής της Καλιφόρνιας και έχει την υποστήριξη προσωπικοτήτων, όπως ο Τζάστιν Μπίμπερ, ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η Όπρα Ουίνφρι.
Ο Κόνι καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου με την κατηγορία της απαγωγής παιδιών, τα οποία χρησιμοποιούσε ως μαχητές και ως σκλάβους για σεξουαλική εκμετάλλευση.


kathimerini.gr

No comments:

Post a Comment