Monday, April 2, 2012

Εγκλήματα στο όνομα του Κυρίου

Εως την προηγούμενη εβδομάδα, ίσως υπήρχαν κάποιοι που δεν είχαν ακούσει για τον Τζόζεφ Κόνι, τον πολέμαρχο από την Ουγκάντα και επικεφαλής του αιμοσταγούς Αντιστασιακού Στρατού του Κυρίου (LRA). Οχι πλέον. Από τη στιγμή που στο YouTube αναρτήθηκε ένα ντοκιμαντέρ για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει έναντι χιλιάδων ανήλικων αγοριών και κοριτσιών, ο Κόνι και οι άνδρες του έγιναν σταρ του Ιντερνετ: από την περασμένη Δευτέρα, για το συγκεκριμένο βίντεο καταγράφονται 32 εκατ. χτυπήματα, και ο αριθμός βαίνει διαρκώς αυξανόμενος.
Η εκστρατεία «Kony 2012» είναι μια πρωτοβουλία της οργάνωσης Invisible Children (Αόρατα Παιδιά) με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση του κόσμου, προκειμένου ο Κόνι να λογοδοτήσει επιτέλους στη Δικαιοσύνη για τις απαγωγές 30.000 παιδιών μέσα σε 30 χρόνια.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τον κατηγορεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το 2005, ενώ από τον περασμένο Οκτώβριο τον αναζητούν 100 αμερικανοί κομάντος και αντάρτες σε τέσσερις κεντροαφρικανικές χώρες. «Είναι ένα τέρας. Του αξίζει να διωχθεί δικαστικά και να κρεμαστεί», τονίζει ο συνταγματάρχης του τακτικού στρατού της Ουγκάντα, Φέλιξ Κολαγίγκε.
Σύμφωνα με ειδικούς, ο Κόνι είναι πλέον σαφώς αποδυναμωμένος. Υπολογίζεται πως ο στρατός του, που κάποτε αποτελούνταν από χιλιάδες άνδρες, αυτήν τη στιγμή έχει μόλις 250. Εξακολουθούν παρ' όλ' αυτά να αρπάζουν παιδιά, εξαναγκάζοντας αφενός τα αγόρια να σκοτώσουν τους γονείς τους και αφετέρου τα κορίτσια να γίνουν σκλάβες του σεξ. Πιστοί στο ίδιο όραμα εδώ και τρεις δεκαετίες, «ένα θεοκρατικό καθεστώς βασισμένο στις Δέκα Εντολές», οι στρατιώτες του Κόνι έχουν μεταφέρει τη δράση τους σήμερα στο Κονγκό, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Νότιο Σουδάν.
«Είμαι τόσο ευγνώμων που ο κόσμος έδωσε προσοχή σ' ένα θέμα που για καιρό είχε παραμεληθεί», λέει η Τζόλι Οκοτ, υπεύθυνη της Invisible Children στην Ουγκάντα. Το 1986, σε ηλικία 18 χρονών, την απήγαγαν οι άνδρες του κατοπινού LRA. Τους ήταν χρήσιμη γιατί μιλούσε αγγλικά, και βεβαίως τη βίαζαν κατ' επανάληψη.


tanea.gr

No comments:

Post a Comment