Monday, April 2, 2012

Οι ακτιβιστές «στρίμωξαν» τον πολέμαρχο



Υπάρχει ένα σημείο στο κέντρο της αφρικανικής ηπείρου που απέχει περισσότερο από τη θάλασσα από οποιοδήποτε άλλο μέρος. Εκεί είναι η πόλη Ομπο, οι 15.000 κάτοικοι της οποίας μένουν σε καλύβες, δεν έχουν καθόλου ηλεκτρικό ρεύμα ή τρεχούμενο νερό και συγκεντρώνονται στην εκκλησία όταν ο ιερέας τους καλεί χτυπώντας ένα ξύλινο τύμπανο. Γύρω από την πόλη, προς όλες τις κατευθύνσεις υπάρχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα δάσους, όπου συναντά κανείς νομάδες, πυγμαίους και άγρια ζώα. Κι όμως στη δυτική άκρη αυτής της πόλης μπορεί να παρατηρήσει κάποιος μια κατασκήνωση όπου μένουν 30 στρατιώτες των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων. Τι κάνουν εκεί, αναρωτιέται το περιοδικό «Time»;
Στις 20 Μαΐου 2010 το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε νόμο για τον αφοπλισμό του Στρατού Αντίστασης του Κυρίου (LRA) στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία (ΚΑΔ), ζητώντας από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, «να περιορίσει την απειλή του LRA προς τους πολίτες και τη σταθερότητα στην περιοχή». Ετσι, τον Δεκέμβριο του 2011 απεστάλησαν 30 μέλη των επίλεκτων μονάδων του αμερικανικού Στρατού στην ΚΑΔ και άλλα 70 σε Ουγκάντα, Κονγκό και Νότιο Σουδάν προκειμένου να βοηθήσουν τους ντόπιους να βρουν και να συλλάβουν τον αρχηγό του LRA, τον Γιόζεφ Κόνι. Η ερώτηση θα έπρεπε να ήταν: να συλλάβουν ποιον; Αυτή θα ήταν αν στις 5 Μαρτίου, μια ομάδα υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ονόματι Αόρατα Παιδιά, με έδρα το Σαν Ντιέγκο δεν είχε αναρτήσει στο Διαδίκτυο ένα 29λεπτο φιλμάκι με τον τίτλο «Κόνι 2012», σχετικά με έναν πολέμαρχο που άρπαζε παιδιά και τα στρατολογούσε με το ζόρι - φιλμ που έγινε από τα πλέον δημοφιλή στο Internet.
Η οργάνωση κάλεσε τους ακτιβιστές να κάνουν τον Κόνι τον πιο γνωστό εγκληματία πολέμου στη Γη, ενισχύοντας έτσι την πολιτική βούληση να συλληφθεί. Τα Αόρατα Παιδιά είχαν κάνει και άλλα φιλμάκια για το θέμα από το 2003, για κάποιο λόγο όμως το «Κόνι 2012» προβλήθηκε παγκοσμίως. Η οργάνωση ήλπιζε σε 500.000 επισκέπτες. Μέσα σε 24 ώρες το παρακολούθησαν περισσότεροι από ένα εκατ. χρήστες του Διαδικτύου. Επειτα από 48 ώρες, έγιναν ένα εκατ. κάθε μισή ώρα. Εξι ημέρες μετά την ανάρτησή του, 85 εκατ. άνθρωποι είχαν δει την ταινία, που μεταφράστηκε σε 50 γλώσσες. Ετσι η οργάνωση βρέθηκε στο επίκεντρο μιας μεγάλης συζήτησης καθώς, όπως δήλωσε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης Λουίς Μορένο-Οκάμπο, «κινητοποίησαν όλο τον πλανήτη». Το 2005 ο Κόνι ήταν από τους πρώτους που καταδικάστηκαν για εγκλήματα πολέμου από το δικαστήριο της Χάγης. Πολλοί όμως, κυρίως Αφρικανοί, κατηγόρησαν την οργάνωση ότι υπερέβαλλε την απειλή. Με 150 - 200 ξυπόλητους μαχητές, ο στρατός του Κόνι ποτέ δεν ήταν πιο αδύναμος.
Το ερώτημα παραμένει: μήπως το διαδικτυακό φαινόμενο συνέβαλε στην απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να στείλει στην Κεντρική Αφρική επίλεκτες δυνάμεις; «Το «Κόνι 2012» απλουστεύει την ιστορία εκατομμυρίων ανθρώπων στη Βόρεια Ουγκάντα», υποστηρίζει η μπλόγκερ Καγκουμίρε. «Αυτός ο πόλεμος δεν αφορά απλώς τον Κόνι ούτε έναν κακό που πολεμά τους καλούς και "εμάς, την ισχυρή Δύση"». Τα Αόρατα Παιδιά απαντούν ότι προσπαθούν «να εξηγήσουν τη σύγκρουση με έναν απλό τρόπο... Είναι φυσικό, στα 30 λεπτά που διαρκεί το φιλμ, πολλές λεπτομέρειες να παραλείπονται».
 
 
tanea.gr

No comments:

Post a Comment