Monday, April 2, 2012

Ποιος είναι ο Τζόζεφ Κόνυ;



Tο γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες μέρες το βίντεο με τίτλο «KONY 2012», το οποίο χάρη στη χρήση των κοινωνικών δικτύων έχει καταφέρει να τραβήξει την προσοχή μεγάλης μερίδας χρηστών.

Η ΜΚΟ, Invisible Children και ο εμπνευστής της καμπάνιας, κινηματογραφιστής Τζέισον Ράσελ, (http://www.invisiblechildren.com) έχουν θέσει ως στόχο τους την δημοσιοποίηση των εγκλημάτων που διαπράττει ο διαβόητος επικεφαλής της ομάδας Lord’s Resistance Army (LRA), Τζόζεφ Κόνυ στην Ουγκάντα και σε άλλες αφρικανικές χώρες, με σκοπό τη σύλληψή και καταδίκη του.

Με αφορμή τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, η ομάδα προσπαθεί να απογειώσει την καμπάνια προτάσσοντας το μήνυμα ότι η τιμωρία του αδίστακτου εγκληματία είναι κάτι στο οποίο συμφωνούν όλοι, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων.


Σύμφωνα με πληροφορίες της καμπάνιας, ο Τζόζεφ Κόνυ το 1987 ίδρυσε την ομάδα LRA (Lord's Resistance Army) με στόχο να καταλάβει την εξουσία στην Ουγκάντα και να την καταστήσει θεοκρατία με νόμους που θα βασίζονται στις δέκα εντολές της Παλαιάς Διαθήκης. Ο Κόνυ κήρυξε πόλεμο ενάντια στην κυβέρνηση και από τότε η χώρα βρίσκεται σε εμφύλιο.

Η ομάδα LRA κατηγορείται για την απαγωγή περισσότερων από 20.000 παιδιών με στόχο τη χρήση τους ως στρατιώτες ή σεξουαλικούς σκλάβους του Κόνυ και της ομάδας του. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, τα παιδιά υποχρεώνονται να σκοτώσουν τους γονείς τους για να μην έχουν σπίτι να επιστρέψουν.

Παρ’ όλα αυτά, η συγκεκριμένη καμπάνια δεν έχει μείνει χωρίς επικριτές, καθώς φωνές κάνουν λόγο για εξυπηρέτηση αμερικανικών συμφερόντων με στόχο την επέμβαση των ΗΠΑ σε περιοχές που δεν έχουν καμία δικαιοδοσία.


skai.gr

No comments:

Post a Comment